Elérhetőség >>
Kezdőlap Programtermékek Rendelésfelvétel Egyéb Információ  
  Bevallás ellenőrző és Kiegészítő melléklet
  Számviteli politika és szabályzatok
  Kettős könyvviteli program
  Számlázó program

Számviteli politika és szabályzatok

Egyszer és mindenkorra

Egyszer és mindenkorra? Ez mit jelent?

A számviteli politika és a szabályzatok elkészítése nem könnyű feladat.
Talán még ennél is nehezebb azok folyamatos karbantartása, követve a körülmények és előírások folytonos változását.
Ezt a megoldhatatlannak tűnő feladatot oldja meg az „időgép”: a dokumentumok egy tetszőleges napon (2009. január 1-től) hatályos paraméterek és előírások szerint kerülnek összeállításra, akár múltbeli időpontra is. Ezzel elkerülhetők az „időcsapdák”, például a név- vagy címváltozás átvezetésének elmulasztása, a törvényi változások „időelőtti” szabályozása (különösen évekre utólag szerkesztett szabályzatok esetén), az előírt tartalom hiányossága vagy a már nem hatályos előírások szerinti szabályozás.
Ehhez csak az kell, hogy a mindenkor hatályos előírások rendezetten rendelkezésre álljanak, az egyéb paraméterek (cégadatok) változásai a megfelelő hatállyal követhetők legyenek. Mindezek birtokában a szabályzatok összeállítása, aktualizálása gyerekjáték.
Feltéve, hogy rendelkezésre áll a megfelelő eszköz is, például egy erre a célra készült program, amely a frissítésekkel mindig aktuális: tartalmazza a múltbeli módosításokat, és követi a jövőbeni változásokat is.

Tehát ez egy program. Miben segít ez nekem? Szükségem van nekem erre?

Igen, ez nem egy iratminta, ez egy program. Elkészíti Önnel vagy Ön helyett a mindig aktuális, teljes körű számviteli politikát (számviteli rendet, értékelési-, leltározási-, önköltségszámítási- és pénzkezelési szabályzatokat, számlarendet, mikrogazdálkodói döntvénytárat), ellenőrzéseket végez a megadott időpontban hatályos cégadatok és összefüggések szerint.
A jogalkotás 2006-ban elkezdte a számviteli politikára vonatkozó kötelező érvényű magyar számviteli standard összeállítását, de a koncepció megfogalmazásán azóta sem jutott túl. Az ott megfogalmazott követelményeknek embert próbáló munka megfelelni: teljes, egyedi, világos, egyértelmű és következetes, ugyanakkor időszerű és hasznosítható számviteli politikát összeállítani és karbantartani egy önálló munkakört igényelne. Vagy egy programot. Aki már megpróbálta (nem iratminták adaptálásával, hanem a fenti követelményeknek megfelelve), tudja mennyi kérdés merül fel ennek során.
Gondoljunk csak a 2009-től hatályos számos olyan törvényi módosításra, amely a szabályzatokat is érinti, vagy a nem forintban könyvelő gazdálkodókra, a sajátos, majd a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámolóra, a Gt. és Ptk. változásaira, a 2016-tól hatályos jelentős beszámoló- és számlatükör változásokra, vagy akár a házipénztár maximuma körül kialakult korábbi hisztériára.
Ez a program azt a célt szolgája, hogy a számviteli politika minden időpontban minden követelménynek eleget tegyen. Ez pedig előírás. Tud jobb megoldást?

Könnyű megtanulni és kezelni?

Meglepően könnyű. A program percek alatt átlátható, kezelése egyszerű. Aki már használt EsBo programot (BKS, SZPOL, …), annak nem kell megtanulnia a programot. Aki még nem ismeri ezt a megközelítést, annak sincs nehéz dolga, hiszen a program magyar nyelven, világosan, egyszerűen működik, az idősíkban érthetően és átláthatóan navigál. A teljes szakmai kontrollt a hatályosság- és változáskövetés biztosítja.
Programjainkat felhasználóinkkal együtt fejlesztjük. Örömmel vesszük visszajelzéseiket, javaslataikat!

Sokáig tart elkészíteni a szabályzatokat?

Attól függ, mennyire egyedi szabályzatok készülnek. Újdonságként a program „Gyorskitöltés” funkciójával másodpercek alatt készíthet szabályzatokat, melyek nem csak szabatosak és egyediek, de nem állítanak felesleges korlátokat, miközben minden előírt kérdéskörre megfelelően kitérnek. A szabályzatonként 100-150 kérdéskörre adható válaszok közül kiválasztani a megfelelőt nem túl sok idő, a kidolgozott szabályzat bármikor tovább szofisztikázható. Ezen túl meglévő tetszőleges szövegállományok másolhatók és illeszthetők be, sőt egy, a programmal elkészített számviteli politika egyediesítve, teljes egészében felhasználható egy másik szabályzat megalkotásánál.

Megbízható ez a program?

Természetesen. A korábbi verziók számos megmérettetésen álltak már helyt. A kidolgozott egyedi lehetőségeken túl az általános válaszok – követve a jogszabályok nyelvezetét – biztosítják a bőséges és alapos szabályozást anélkül, hogy az így lefektetett szabályok a gazdálkodás során spontán módon sérülnének. Az „időgép”, a teljes körű ellenőrzés, a sajátos előírások kezelése (egyszeres könyvvitel, kormányrendelet szintű sajátos szabályok, nonprofit szervezetek, …), a későbbi aktualizálások, és nem utolsó sorban a referenciák biztosítják, hogy a számviteli politika és szabályzatok készítésének gondja megoldva. Egyszer és mindenkorra.

Mennyibe kerül ez a program és hol tudom beszerezni?

A program ára – kiterjedtségétől függően - néhány tízezer forint. A szükség szerinti – általában évi egy – frissítések ára 8-15 ezer forintos nagyságrendet képvisel.

Részletes árjegyzék, megrendelés, kedvezmények honlapunkon megtalálható.
   
   
EsBo Kft.